Aquest mes d’agost passat, vaig tenir la gran oportunitat de treballar en una gravació fora del país. El destí era el Canadà,  la ciutat de Montreal. Em posaria a treballar sota les ordres del mític Howard Bilerman en el seu estudi, també molt conegut i popular, l’Hotel 2 Tango. La raó era que amb la Joana Serrat aterrissavem a la ciutat per donar vida el que seria el seu nou disc,  Cross the Verge.  No podia estar més il.lusionat per aquesta gran oportunitat  de tornar a treballar amb mr Bilerman de nou,  dos anys després  que  produís el preciós Dear Great Canyon de la Joana, enregistrat als estudis Paco Loco a Andalusia.

IMG_20150903_232937

EL KIT BASE:

Sabia perfectement que a l’estudi hi trobaria un bon arsenal de bateries, plats i caixes. Concretament algunes joies vintage que em moria per tastar i utilitzar per la gravació, què més podia demanar!!!El primer dia d’estudi de bon matí vaig començar el muntatge d’una bateria Ludwig Classic de l’any 1967 red sparkle de mides 22×14, 16×16 i 13×8, una preciositat!. Seria la bateria base per començar la gravació, el so característic de les Ludwig dels 60’s seria ideal per la sonoritat del disc. Aquestes bateries estaven fabricades amb uns cascs composats per 3 capes de fusta amb el següent ordre: mahogany/poplar/mahogany (caoba i àlber). També portaven  aros de reforç d’auró, per donar resistència al casc i mantenir la forma d’aquest.  Aquestes fustes de diferent duresa dónen un so càlid i gruixut, el què els americans en diuen “big fat sound” el so clàssic de Ludwig d’aquest període. A partir de 1976 Ludwig va canviar la construcció i la composició dels seus cascs, creant un so més poderós i amb més projecció, per cobrir les noves necessitats de la indústria musical de l’època. Ara la construcció dels casc estava composada per sis capes de maple/ poplar ( auró i àlber).

Captura de pantalla 2015-12-31 a las 0.13.10

CAIXES I CAIXES:

Arribats a aquest punt, haviem de fer  la selecció de la caixa pel primer tema. Per on començava tenint una gran varietat d’opcions?  Amb en Howard vam canviar algunes bordoneres antigues per models nous puresound, que necessitaven ser substituides.

howard snares copia

La col.lecció de caixes de l’hotel 2 Tango era magnífica. Models de fusta i de metall donaven un gran ventall de possibilitats sonores. En Howard em va recomenar una Worldmax model Black Hawg de 6,5×14, inspirades en les clàssices Black Beauty de Ludwig. Vaig quedar molt sorprès de la qualitat d’aquest model, coneixia la marca però no n’havia tocada  mai cap. Si esteu interessats en comprar-vos una caixa metàlica mireu-vos aquesta marca com una opció molt seriosa a tenir en compte. Els fundadors de Worldmax havien treballat a prèviament a Pearl Drums. Es van instal.lar a Taiwan on produeixen els seus productes, que mica en mica han anat pujant de preu, o sigui que serà qüestió d’afanyar-nos!!!

exposició caixes

A la fotografia anterior alguns dels models que vaig provar com:  Slingerland Radio King 14×7 1950’s , Slingerland Radio King 14×5 1960’s, Leedy & Ludwig 14×6 1950’s,  Ludwig Pioneer 14×5 1900’s, Gretsch Cob 14×5 1970’s. I a la part superior: Ludwig Acrolite 14×5 1970’s, Ludwig Supersensitive 14×5, Ludwig 14×6 Supraphonic 1960’s, Slingerland 15×8 marching snare i finalment, Leedy 14×5 1960’s.

Molt aviat el vol 2!